SKÆGKRÆ

behandling / bekæmpelse / ædegift 

SÅDAN SLIPPER DU AF MED SKÆGKRÆ

Hvis du ser et lille gråbrunligt insekt i din bolig, er det nok ikke sølvfisk.
Skadedyret skægkræ er for alvor kommet til Danmark, og det kan være overalt i dit hjem. De kan være ret svære at slippe af med, men med den rette behandling er det muligt.

Læs med her og få tips og gode råd om hvordan du forebygger mod skægkræ og hvad du kan gøre, hvis det allerede har invaderet din bolig.

Skægkræet eller skægget sølvkræ – med den latinske betegnelse ctenolepisma longicaudata – er et lysfølsomt og vingeløst insekt, og har fået navnet på grund af sin behåring. Skægkræ blev registreret i Danmark tilbage i 2017, og siden har de spredt sig til flere og flere danske hjem. Typisk får du dem ind i dit hjem fra papkasser, når du modtager pakker, får leveret madvarer udefra, eller køber nye planter. I boligkomplekser kan de sprede sig via rørføring, kældre eller lofter. Da skægkræ minder om sølvfisk, kan man let komme til at overse dem i starten og pludselig er de overalt.

SKÆGKRÆ VS SØLVFISK – HVAD ER FORSKELLEN?

  • Et fuldvoksent skægkræ bliver op til to centimeter lang, hvilket er en del større end sølvfiskens kropslængde der kan blive op til omkring 1 centimeter.
  • Skægkræ har tre haletråde bagud, som kan blive længere end selve kroppen, og den er ikke så skinnende som sølvfisken, men har i stedet en mere gul/grå/brunlig krop med ’skæg’ på. Skægkræ har to lange ‘antenner’ og kraftige børster foran på hovedet.
  • Modsat den almindelige sølvfisk, som typisk kravler ved jordoverfladen, kan skægkræ kravle på lodrette flader som vægge, skabe og møbler.
  • Sølvfisk kræver fugtighed for leve, og ses derfor oftest på badeværelset eller i køkkenet. Skægkræ er ikke afhængige af fugt og trives derfor i hele boligen. Bedste levekår er omkring 20-22 grader. Da de foretrækker mørke, vil du kunne finde dem langs paneler, bag møbler, under sofapuderne eller i din seng.
  • Skægkræ formerer sig meget mere end sølvfisk og findes derfor ofte i et større antal ad gangen. Skægkræ er kønsmodent efter to år. Herefter begynder de at lægge æg. Over en treårig periode kan de kan lægge op til 200 æg.

SKÆGKRÆ – BIOLOGI

Skægkræ kan blive op til 8 år og en ‘voksen’ er i stand til at lægge æg efter to år. Den gennemsnitlige levealder er dog omkring 4 år. Æggene placeres enkeltvis eller i grupper i mørke og uforstyrrede dele af boligen – gerne i sprækker eller revner. Normalt lægges omkring 10 æg ad gangen. Hvert æg er ovalt med en glat overflade, lyse/gulbrune, ca 1,15 milimeter lange og 0,83 milimeter brede. Æggene udklækkes efter ca 2 måneder. Nymfestadiet varer kun få dage, hvorefter et skægkræ er i stand til at æde og vokse.

Skægkræ er omnivor, hvilket betyder altædende. De spiser både levende organismer – typisk døde insekter – og ikke levende føde som krummer, tekstil, tørvarer, papir etc.

BEKÆMPELSE AF SKÆGKRÆ

Støvsugning er den mest effektive måde at bekæmpe skægkræ på. Støvsug derfor dit hjem ofte, gerne grundigt i hjørner, langs paneler, under møbler og i/under/bagved sofa og seng. Sørg for at dine paneler er fugede, så der ikke er så mange steder skægkræet kan bo. Høj køkkenhygiejne og dermed reducering af deres fødeemner er også vigtigt.

Hvis der er mange skægkræ i dit hjem, er de nærmest umulige at bekæmpe selv. Et effektivt resultat vil derfor afhænge af mere end god hygiejne.

Det er vigtigt at du ikke kaster dig ud i at bruge giftige midler, da de fleste ikke har den ønskede virkning på skægkræ og kan skabe et dårligt indemiljø for både mennesker og husdyr. De pesticider/insektgifte der kan købes af private virker ikke, da skægkræ ikke optager de langtidsvirkende aktivstoffer blandt godkendte insektgifte.

HOMEinMIND benytter ædegift der indeholder indoxacarb og anbefaler 2-3 behandlinger med tre måneders mellemrum. Indoxacarb er et stærkt insektcid. Det er ikke muligt at købe ædegift som denne i håndkøb som almindelig forbruger.

Har du skægkræ i din lejlighed, skal der iværksættes en fælles indsats, da de ofte vandrer via rørgennemføringer.

Vil du selv gøre noget mere end rengøring, kan du på nettet købe fælder, der indfanger dem løbende. Jævnlig udluftning i boligen giver dem også ringere levekår. Som tidligere nævnt er det dog næppe nok til at løse problemet og det vil i de fleste tilfælde være nødvendigt at tilkalde professionel skadedyrsservice.

ER SKÆGKRÆ FARLIGE ?

Skægkræ er ikke farlige. Hvis du tænder lyset, flytter møblerne eller pusler i rummet, vil det forsøge at gemme sig under paneler eller hvor det kan komme hurtigt væk. De er heller ikke sundhedsskadelige, som andre skadedyr kan være. Der findes ingen eksempler på at de har overført sygdomme til mennesker og de kan hverken bide eller stikke. Kan man lære at leve med dem, gør de ingen nævneværdig skade, hvis der altså ikke bliver for mange. På sigt kan de nemlig ‘angribe’ både tøj, papir og andre tekstiler.

SKÆGKRÆ – ET SKADEDYR?

De sidste 10 år har Norge været plaget af skægkræ, der i løbet af denne periode har givet mange tvister mellem husejere og forsikringsselskaber. På trods af indsatser og strategier om bekæmpelse med forskellige fagfolk i dialog og samarbejde, er der stadig ingen løsning på udfordringen med skægkræ. Det er blevet drøftet om skægkræ pr definition er et skadedyr, da de som udgangspunkt ikke gør synlig skade på mennesker eller ejendomme. Men i Norge har man tidligere været ude for at skægkræ har givet værdiforringelse ved boligsalg, da de ikke kunne bekæmpes let og indenfor en kort tidsramme. Udfordringen med en effektiv bekæmpelse af skægkræ er som beskrevet længere oppe i teksten, at de formerer sig hurtigt, at deres livscyklus er lang og de er mindre afhængige af fødekilder og særligt af omgivelserne end eksempelvis sølvfisken er.

PRIS

– INKLUSIV MOMS –

 

2 behandlinger med ædegift 3900 KR
TILKØB AF EKSTRA BEHANDLING 1000 KR*

BEHANDLING AF OP TIL 200 M2 

 

–  PRISERNE REGULERES HVERT ÅR  – 
LILLE KØRSELSTILLÆG
UDENFOR STORKØBENHAVN
* EKSTRA BEHANDLING SKAL BRUGES INDENFOR
4 MÅNEDER EFTER SIDSTE BEHANDLING

 

HOMEinMIND ER AUTORISERET BEKÆMPER

skægkræ

BOOK HER
ELLER SKRIV TIL

emilie@homeinmind.dk

SMS 21207877

BEHANDLING MED ÆDEGIFT

TRIN FOR TRIN

1. DU BOOKER EN TID

Via hjemmesiden, mail eller sms. Du kan også bede om en opringning. 

2. BEHANDLING

Det er en god idé hvis du har støvsuget grundigt inden jeg kommer forbi og lægger ædegiften.

Behandlingen tager omkring 1 times tid afhængigt af hvor mange værelser der er. Du kan sagtens være hjemme imens. 

3. BEHANDLING

Efter ca 12 uger gentages behandlingen. Jeg anbefaler ofte tre behandlinger hvis du har set mange skægkræ over en længere periode. 

3. SUCCES!

Du er nu fri for skægkræ 🙂

Forebyg en ny invasion ved at pakke dine pakker op udenfor og at lade dine nyindkøbte planter overnatte udendørs inden du tager dem ind. Vær også opmærksom når du køber brugte møbler eller overtager en kasse med børnetøj etc.

Støvsug desuden grundigt, fjern madrester, put dine tørvarer i beholdere og brug gerne sæbe/produkter med lavendelduft.
Du kan tilkøbe en ROOM-SPRAY med lavendel for 100kr efter anden behandling. 

skægkræ

HOMEinMIND

Håbets Allé 7
2800 Kgs Lyngby

emilie@homeinmind.dk

TLF 21207877
CVR 42872644

BOOK EN TID ELLER SEND EN BESKED

FØLG MED HER