PLANLØSNING

Er du flyttet ind i et hus eller en lejlighed og er endt med den planløsning der var i forvejen? Har du bygget ud eller om uden at helheden i dit hjem fungerer? 

Med tiden kan man godt blive blind overfor sin indretning og have svært ved at se nye løsninger og muligheder. Funktionerne kan virke fastlåste og din plantegning ender med at være som den er, på trods af ubalancer og frustrationer, der generer i hverdagen. Bare rolig, der er flere ting du kan gøre! 

FLEKSIBILITET I BOLIGEN

Det giver stor fleksibilitet og velvære, at have muligheden for at kunne flytte rundt på møblerne eller bytte værelser af flere omgange. Behovet i en bolig kan ændre sig mange gange i løbet af få eller mange år. Hvis der kun er mulighed for én indretning i din planløsning, kan du føle dig fastlåst. Der kan være mange år hvor små børneværelser er helt geniale, da børnene typisk leger i stuen eller der hvor resten af familien er. På samme tidspunkt vil mange gerne have at soveværelserne er placeret sammen eller i samme ende af boligen. Dette behov ændrer sig ofte, når børnene bliver ældre og ønsker mere privatliv. Her kan mangel på opbevaring komme til at fylde for meget og skabe dårlig energi i både bolig og familie. I nogle hjem skal der også være mulighed for at boligen kan ændre planløsning i forhold til sammenbragte familier eller til store teenagerbørn. Her kan løsningen være fælles soveværelser, alkover, en hems og/eller fælles lege/opholdsrum, så der både er plads til privatliv og familieliv. Forsøg derfor altid at se planløsningen som en helhed – hvad virker nu og hvad kunne være smart på sigt. 

BEDRE INDRETNING

Men hvad er der så af muligheder for en bedre planløsning?
Efter min mening handler det ofte om at få nye øjne ind og få fastlagt hvilke prioriteringer der er i din eller jeres specifikke situation. Hvad er der behov for og hvordan er mønsteret nu. I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at bygge ud og gøre boligen større, for når alle hjemmets ubrugte kvadratmeter opdages og optimeres, ændres balancen og flowet oftest af sig selv. 

Et rum kan sagtens indeholde flere funktioner. Eksempelvis fylder et spisebord en hel del, hvis det kun bliver brugt i forbindelse med måltider. Hvis rummet derimod indbyder til ophold i løbet af dagen, ved at placere papir og tegnesager tæt på eller et skab med arbejdsting i, vil vi sandsynligvis få brugt spisebordet mere aktivt. Det handler om at gøre det nemt at vælge funktionerne til. 

MERE LYS

Følelsen af at have brug for mere plads i planløsningen, kan i nogle tilfælde bunde i dårligt eller for lidt lys. Henter du mere dagslys ind i dit hjem, får du optisk følelsen af mere plads. Dette kan både være i form af større vinduer, et vindue i væggen, ovenlys eller etablering af en ekstra udgang hvis der er mulighed for dette. Bor du i hus, kan en terrasse blive et ekstra uderum. 

Ryk gerne opholdspladsen og arbejdspladsen tættere på dagslys – hvis muligheden for at sidde tæt på dagslys er til stede, vil de fleste vælge at sætte sig der, da lyset både påvirker vores velbefindende og vores sundhed. 

Ved at få lyset ind fra flere verdenshjørner, kan du følge lysets bevægelse og styrke i løbet af dagen. Vær opmærksom på hvilke materialer og farver lyset rammer i dit hjem. Er overfladen farvet, mat eller blank? Det er med denne viden muligt at ændre tonen eller lysets skær i rummet afhængigt af hvilken stemning du ønsker.

FREMTIDSSIKRING AF PLANTEGNINGEN

Hvis du har mulighed for at tænke på boligen som en helhed og som et sted du skal bo i mange år, er det en rigtig god idé at tænke i en planløsning der kan udvikle sig over tid. Hvilke behov kan der opstå senere? Hvis du har børn kan en god overvejelse være, hvad værelserne skal bruges til på et senere tidspunkt. Hvis værelserne er placeret ved siden af hinanden, er der senere mulighed for at slå dem sammen til ét stort værelse. 

Som tidligere nævnt, kan der også være fordele ved små børneværelser og et fælles legerum, så der er plads til både ro og leg. 

Jeg anbefaler at placeringen af dør overvejes grundigt, når du deler værelser op eller renoverer. Der skal helst være flere muligheder for at stille et skab eller en seng, samt hvor varmekilden sidder. Hvis der ikke er meget plads på værelserne, kan skydedøre være en fordel i en renovering. Se mere om indretning af små rum her.